ככל שאנחנו מזדקנים, העיניים שלנו מתעייפות ונשחקות, וכתוצאה מכך היכולת שלנו לקרוא טקסטים קטנים הולכת ונחלשת. כאשר מעצב/ת ניגש/ת לעצב עבור הגיל השלישי כדאי לשים דגש על כמה כללים שיסייעו למשוך ולהחזיק את תשומת לבם הקוראים הקשישים. בחירות טיפוגרפיות מושכלות יעזרו להנגיש את האינפורמציה, לשמור על קריאות הטקסטים ויסייעו בשיפור ההבנה והקליטה של המסר אצל קהל היעד.
כדי שנוכל להבטיח שהתוכן בעיצובים שלנו יועבר בצורה נכונה ויעילה להלן כמה כללי אצבע בשימוש בפונטים בעברית בעיצובים המיועדים לצפיה על־ידי קשישים ובעלי לקויות ראיה.
הפונט
כאשר אנחנו מעצבים לאוכלוסיה עם קושי בקריאה רצוי שלא נקשה עליהם עם פונטים מוזרים, דקורטיביים ומתחכמים, אלא נבחר פונטים סולידיים, בסיסיים ונוחים לקריאה בעלי צורות־אות פשוטות.
כמו־כן כדי לא ליצור עומס ויזואלי מיותר, לא כדאי להרבות בסוגי פונטים שונים באותו עיצוב, אלא מומלץ להשתמש ב־2-3 פונטים לכל היותר.
גודל האות
עבור קשישים ובעלי לקויות ראיה קריאת אותיות קטנות יכולה להיות מאתגרות מאוד ולכן רצוי להגדיל מאד את האות. ואז להגדיל עוד. אם אתם לא בטוחים עד כמה להגדיל — תוכלו תמיד לנסות לדמות עבורכם את ההשפעה של הידרדרות הראיה – באמצעות התרחקות מהמסך ומצמוץ העיניים שלכם, או לחלופין הפעלת פילטר זמני של טשטוש.
כמו כן, לא כדאי לצופף יתר על המידה בין האותיות וגם לא בין השורות. ואם מדובר בעיצוב אינטראקטיבי, כמו אתר או או אפליקציה, אל תשכחו להוסיף כפתור נגישות שיאפשר להגדיל ולהקטין את הטקסט.
משקל
ככלל־אצבע, כדאי להישאר באיזורים שבין ה״רגיל״ ל״בולד״ שזה אומר משקלים: רגיל, בינוני, דמי־בולד ובולד. אפשר גם קצת לעלות במשקל עד אולטרה־בולד או לרדת למשקל לייט, אבל לא כדאי להשתמש במשקלים דקים, דקיקים, שחורים או אולטרה־שחורים כי הם קריאים פחות ועלולים להקשות על הקהל שלכם בקריאת הטקסט.
פשטות והיררכיה
השאיפה לפשטות בעיצוב כמעט תמיד נכונה, אבל כשמדובר בעיצוב לגיל השלישי זה עוד יותר חשוב. הכוונה היא שכדאי להתמקד בעיקר בהעברת המסר, ולא ליצור רעש ויזואלי מסביב. כדאי לכוון לעיצוב עם פחות עומס ויזואלי, פחות טקסטים ופחות אלמנטים גרפיים לא נחוצים. וחשוב מאד שבעיצוב שלכם תהיה היררכיה ברורה מאד והרבה ״שטח לבן״.
בדיקות
כשאתם מעצבים לקשישים, רוב הסיכוי שאתם רואים טוב יותר מקהל היעד, ולכן לפני שאתם סוגרים את העיצוב שלב חשוב הוא לבדוק אותו בשטח. אז תראו את מה שעיצבתם לסבא וסבתא שלכם וגם לשכנה הקשישה שאומרת לכם תמיד שלום בחדר המדרגות. תבדקו שהם אכן מצליחים לקרוא בצורה נוחה את העיצוב היפה שרקחתם.
כמה משמח שגם אברהם קורנפלד נמצא כאן!
מגזין הפורמה מביא את הטופ!
אברהם, תודה על המאמר. מסכם בתמציתיות את כל הנושא